2024 Yılının Dünyanın En İyi Barlarındaki En Çok Satan Klasik Kokteyller
2024
Yılının Dünyanın En İyi Barlarındaki En Çok Satan Klasik Kokteyller
Dünyanın en iyi barlarında, her yıl kokteyller yeni
trendlerle değişim gösterse de, bazı klasikler zamanın ötesine geçerek her
dönem popülerliğini korur. Bu kokteyller, sadece birer içki değil, bar
kültürünün de birer simgesi haline gelir. 2024 yılına gelindiğinde, bu
klasiklerin listesi, hem yenilikçi yorumlarla hem de geleneksel şekliyle
barlarda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Peki, 2024’ün en çok tercih edilen
klasik kokteylleri hangileri? Hangi içkiler, dünya çapında bartenderların en
sevilen tarifleri arasında yer alıyor? Bu yazıda, 2024 yılı itibarıyla en çok
satan klasik kokteylleri keşfedecek, hem geçmişin hem de günümüzün içki
kültürüne nasıl damga vurduklarını inceleyeceğiz.
10-Moscow Mule
Moscow Mule, kendine özgü kabağında, belki de en iyi kokteyl
köken hikayelerinden birine sahiptir, ancak bu hikayenin tamamen doğru olup
olmadığı başka bir mesele. Hikaye, 1941 yılında Hollywood’daki Cock ’n’ Bull
pub’ında geçiyor; burada sahibi Jack Morgan ve girişimci John Martin, kötü
giden işlerini konuşuyorlarmış. Morgan, zencefilli bir bira piyasaya sürmeye
çalışıyordu ve Martin, Smirnoff votkasının haklarını yeni almıştı. Ardından
Sophie Berezinski sahneye çıkıyor, Rusya’daki babasının fabrikasında bir dizi
bakır bardak satmaya çalışıyordu…
Bugün Moscow Mule, dünya çapında tanınıyor ve birçok farklı
versiyon ve modifikasyona tabi tutuldu. Bazıları sadece ana alkollerini
değiştirirken, diğerleri daha karmaşık kreasyonlar yaratmak için ilham almış.
Bu yılki listede 50. sırada yer alan Gin Gin Mule, votkayı cin ile değiştiriyor
ve Mojito’dan biraz nane de ekliyor.
9-Paloma
Paloma’nın bu yılki sıralamalarda dört basamak birden
yükselmesi, giderek daha fazla kişinin Meksika'nın, özellikle Jalisco'nun uzun
zamandır bildiği bir şeyi keşfetmesi anlamına geliyor. Temelde, bu, tekila ve
greyfurt sodasından yapılan aldatıcı derecede basit bir karışım, Meksika’da
Squirt olarak bilinen içecek ile, günümüzde lime suyu ve bazen tuz da
ekleniyor. Popülaritesinin artması, aynı zamanda piyasada daha premium greyfurt
sodalarının bulunmasına yol açtı.
Bu kadar mütevazı ve etkili bir başlangıçtan, pek çok
yaratıcı dokunuşa yer var. Margarita’nın son zamanlardaki evrimine paralel
olarak, pek çok mezcal versiyonu bulunuyor ve bazıları ise greyfurt sodasını
taze meyve suyu ile dekonstre ediyor. Özellikle iyi bir örnek için Londra’daki
Nomad barının Side Hustle’ına uğrayabilirsiniz; burada sadece tekila ve mezcal
değil, hem greyfurt suyu hem de greyfurt soda karışımı kullanılıyor.
8-Aperol
Spritz
Hafif ve parlak, düşük alkol içeren ve çok tanınan, aynı
zamanda Instagram için son derece paylaşılabilir olan Aperol Spritz, dünya
çapında yaklaşık on yıl önce büyük bir çıkış yaptı. Bu içki, aynı zamanda
günümüzde popüler olan içki trendlerine – ılımlılık ve daha hafif tatlara
duyulan arzuya – mükemmel bir şekilde uyum sağladı.
İçkinin başlıca malzemesi olan Aperol, Luigi ve Silvio
Barbieri kardeşler tarafından yaratıldı ve 1919'da Padua Uluslararası Fuarı’nda
tanıtıldı. İçeceğin klasik servisi olan üç parça prosecco, iki parça Aperol ve
bir parça soda ise 1950’lerde ortaya çıktı, markaya göre.
Ancak Spritz, bundan önce de vardı ve aynı şekilde, Aperol
içkisinin bu ikonik versiyonunu yaratmaya ilham verdiği gibi, Campari ve
Limoncello gibi farklı içeriklerle de aynı rolü üstlendi. 2000'lerin
ortalarında barmen Roland Gruber tarafından yaratılan Hugo, bu içkileri bir
adım ileriye taşıyor ve başlangıçta prosecco, soda ve nane ile limon balsamı
şurubunu birleştiriyordu, fakat günümüzde yaş elderflower şurubu genellikle
bunun yerine kullanılıyor.
7-Dry
Martini
Bazı klasikler, örneğin Whiskey Sour, tam olarak form almış
gibi görünüp yıllar boyunca değişmeden kalırken, diğerleri bugünkü haline
gelene kadar zaman aldı.
Dry Martini kesinlikle ikinci grupta yer alıyor. İlk Martini
veya Martinez içicileri, büyük ihtimalle şişman cin yerine tatlı vermut
kullanıyordu ve alkolleri Old Tom cin yerine London Dry cin’di. Elbette, harika
bir içkiydi, ancak bugün bildiğimiz Dry Martini’den çok uzaktı.
1980'lerin sözde Martini’lerini atlayarak, Dry Martini’nin
temellerini ince ince uyarlayan sayısız içki var, hem yeni hem eski. Londra
barı Viajante87’den Glacier Martini buna örnek olarak verilebilir; burada üzüm
ve erik dokunuşları, çok soğuk bir şekilde, tütsülenmiş zeytin ile sunuluyor –
bu, klasik üzerine yaratıcı ama ölçülü bir yaklaşım.
6-Whiskey
Sour
Bir zamanlar birçok Sour vardı ve aslında hâlâ var, ama
hiçbiri Whiskey Sour kadar sevilen ve kalıcı değil. Bu klasik içki – temelde
viski, şeker ve limon suyu karışımı – uzun tarihi boyunca neredeyse hiç
değişmedi. Yumurtasız beyaz eklemek zamanla yaygın hale gelmiş olabilir ve
viski de biraz farklı tatlar almış olabilir, ancak günümüz versiyonları büyük
ölçüde 1800’lerin ortalarında yapılan içki ile sadık kalıyor.
Yine de, Whiskey Sour’ın kendi uyarlamaları da var. Bu yılki
listede Penicillin 11. sırada yer alırken, Amaretto Sour 17. sırada bulunuyor.
Diğer dikkat çekici varyasyonlar arasında, kırmızı şarap
eklenen New York Sour ve bourbon, limon suyu ve bal ile yapılan Gold Rush yer
alıyor.
5-Daiquiri
Bir zamanlar klasik olan Daiquiri'nin 21. yüzyıla doğru yol
alırken kökenlerinin tam olarak korunması beklenemezdi - ya da yol boyunca bazı
şüpheli, parlak renkli versiyonlarla karşılaşılmasında da şaşırtıcı bir şey
yoktur. Daiquiri'nin en azından 1800'lerin sonlarına kadar tarihlenebileceği
ile ilgili birçok teori olsa da, ayrıntılar büyük olasılıkla zamanın sislerine
karışmıştır. Bildiğimiz şey şu ki, doğru yapıldığında, bu rum, lime ve şekeri
içeren görünüşte basit kombinasyondan başka hiçbir şeyle kıyaslanamaz.
En iyi varyasyonların, Hemingway Daiquiri gibi, kendi
başlarına birer klasik haline gelmiş olmaları şaşırtıcı değildir. Audrey
Saunders’ın 2000'lerin ortalarından bir örneği olan Old Cuban, nane ve şampanya
eklerken, Kevin Armstrong’un yine benzer bir dönemde yarattığı Dry Daiquiri,
Campari ve tutku meyvesi şurubu ekler. Her ikisi de ilham aldıkları kokteylin
mirasına birer saygı duruşu niteliğinde ve kendi başlarına harika içkiler.
4- Espresso Martini
Geçtiğimiz dönemin büyük ismi Dick Bradsell’in kokteyl
dünyasına sunduğu sayısız kalıcı hediyeden biri olan Espresso Martini, şu anda
yarattığı en yaygın eserdir. Bradsell, 1980’lerin Soho Brasserie’sinde,
Londra’daki Old Compton Caddesi’nde genç bir kadının "Beni uyandıracak ve
sonra bayılttıracak bir şey" isteği üzerine ilk versiyonunu yaratmıştır.
Espresso Martini, kesinlikle bunu yapar ve daha fazlasını
sunar, çünkü ilk bakışta basit olan bu klasik, sayısız varyasyon için mükemmel
bir şablon haline gelmiştir. Son zamanlardaki popülaritesindeki artış, kısmen
de olsa, bugünün canlı kahve likörü kategorisine yol açmış ve bu da modern
zamanlarda daha iyi Espresso Martini versiyonlarının ortaya çıkmasına neden
olmuştur. Bu arada, son zamanlarda kokteyl menülerinde başka bir kahve kokteyli
de yerini alıyor, o da bu yıl listede 38. sıraya yükselen Carajillo.
3-Margarita
Hangi içki, Margarita gibi, farklı varyasyonlarıyla hem
üstün olan hem de saçma olanlardan her birini kapsıyorsa, şaşırtıcı değildir –
özellikle bu tekila bazlı klasiğin yaygınlığı göz önüne alındığında. Ancak
özünde, bu, güzelce basit bir klasik içkidir; belki de ona ilham veren ve yasak
öncesi dönemin bir içkisi olan Daisy (spirit, lime suyu ve portakal likörü veya
grenadin karışımı) gibi. Tekila versiyonu, İspanyolca'da “gerbera” anlamına
gelen Margarita olarak bilinir, bu da dünya çapında güneş ışığı ve eğlenceli
zamanların simgesi haline gelmiştir.
Günümüzde Margarita'nın daha rafine versiyonları yükseliyor;
bu yıl Tommy’s Margarita'nın listeye yeniden girmesi ve geçen yıl Mezcal
Margarita'nın geri dönmesi buna örnek. Soho House ise, son zamanlarda, grubun
barlarında en çok sipariş edilen kokteyl olan baharatlı Picante de la Casa
(Picante olarak da bilinir) adında trend bir versiyonunu eklemiştir.
2-Old Fashioned
Bir zamanlar, 1800’lerin ortalarından sonlarına kadar,
kokteyl sanatının bazı insanlar için fazla karmaşık hale geldiği bir dönem
vardı. İlk kokteyl tanımına uyan basit içkiler, maraschino likörü veya absinthe
gibi göz alıcı içerikler eklenmeye başlanmıştı. Bir tür protesto olarak, bu
kokteyl muhafazakârları, içkilerinin eski usul yapmalarını istemişlerdi ve bu
uygulama devam etmiştir.
Bu, tanım gereği sade bir içkidir, bu yüzden en iyi modern
versiyonlarından biri de aynı şekilde gösterişsizdir. 2007 civarında New
York’lu barmen Phil Ward'a atfedilen Oaxacan Old Fashioned, her bir bileşeni
tek tek gözden geçirerek Meksikalı bir dokunuşla yeniden yorumlanır. Viski,
tekila ve mezcal ile değiştirilirken, şeker agav ile yer değiştirilir; bitters
konusunda ise Ward, klasik Angostura’yı sade bir şekilde tutmuştur. Sonuç,
orijinalin ruhuna sadık kalırken, tamamen farklı bir şey yaratır.
1- 1- Negroni
Aperitivo çağında yaşamaya devam ediyoruz ve İtalya'nın
kolektif kokteyl mirasına katkıları, bu yıl ilk 10’da iki parlak renkli yer
kaplıyor - Aperol Spritz sekizinci sırada ve bu birinciliğini üçüncü yıldır
koruyan Negroni birinciliğini elinde tutuyor. Bu listede daha kolay
içilebilecek birçok kokteyl olmasına rağmen, Negroni, bölücü acılığı ile hala
zirvede. Hiç çekinmeden cesur olan ama derinlik ve komplekslik sunan bu
kokteyl, tartışmasız bir klasik olup, aynı zamanda üretmesi kolaydır; eşit
ölçüde gin, tatlı vermut ve Campari karışımından oluşur.
Tam olarak tarihi tartışmalı olsa da, Negroni'nin bir
geçmişi vardır. Americano’nun – tatlı vermut ve Campari’nin soda suyu ile
seyreltilmiş hali – ve öncesindeki Milano Torino’nun torunudur. En yaygın
Negroni köken hikayesi, Americano isteyen ve fakat daha alkollü bir versiyonunu
isteyen İtalyan kontunun hikayesini anlatır. Yardımcı barmen, soda suyunu
çıkarır, içine gin ekler ve geri kalan her şey tarihe karışır, ya da en azından
bir versiyonu. Barmen, hikayeye göre, 1919 civarında Floransa’daki Caffè Casoni'den
Fosco Scarselli’dir.
Kendisini bir klasik üzerine bir büküm olarak tanımlayan
Negroni, yıllar içinde özellikle yenilikçidir; barmenler, bileşenlerinden
herhangi birini değiştirerek yeni içkiler yaratmışlardır. En devrimci
olanlardan biri, her türüyle White Negroni’dir, ancak Negroni’nin Tequila
Negroni, Mezcal Negroni, Rum Negroni gibi sayısız varyasyonunu da
bulabilirsiniz. 1970’lerde yaratıldığı ve son zamanlarda TikTok sayesinde daha
da popülerleşen bir varyasyon, Milanlı barmen Mirko Stocchetto'ya
atfedilmektedir. Söylenene göre, Negroni için gin alırken, yanlışlıkla prosecco
şişesini almış ve bu da Spritz benzeri bir varyasyon yaratmış, bu da Negroni
Sbagliato olarak bilinir hale gelmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder