İngilizlerin CİN ile Tanışması ve Günümüz Ginine Dönüşü bölüm 1


 İngilizlerin CİN ile Tanışması ve Günümüz Ginine Dönüşü bölüm 1

Kral III. William, henüz 22 yaşındayken Hollanda genel valisi olarak, Fransızlara karşı Hollanda topraklarını savunma görevini üstlendi. O dönemde Fransızları destekleyen İngilizler ve onların askerleri, genever ile belki de ilk kez bu süreçte tanıştı. Genç William, farkında olmadan, günümüzün dünyayı kasıp kavuran alkollü içeceği gin'in tarihine damga vuran bir dönüşümün tohumlarını atıyordu.

Savaş sırasında temiz su kaynaklarının yetersizliği ve hastalıkların yaygınlığı nedeniyle perişan olan İngiliz askerleri, genever içen Hollandalı askerlerin hem daha cesur olduğunu hem de sudan kaynaklanan hastalıklardan korunabildiklerini gözlemledi. Bu durum, savaşın başında geride olan Hollandalıların giderek üstünlük kurmasını sağladı. Hatta "Dutch Courage" (Hollanda Cesareti) ifadesi, genever içen askerlerin bu cesaretinden türedi.

İngiliz askerleri arasında genever kısa sürede popülerleşti.İngiltere'ye döndüklerinde, bu içeceği yanlarında götürdüler ve genever, İngiltere'deki alkollü içeceklerin tahtını yavaş yavaş ele geçirdi. O döneme kadar İngiltere'de şarap tabanlı distile içkiler hâkimken, genever bu düzeni değiştirdi. Sanki savaşın her kılıç darbesi yalnızca Fransızlara değil, brandiye de vurulmuştu.

1677 yılında Kral III. William, İngiltere ve İskoçya Kralı II. James'in kızı Prenses Mary ile evlendi. Bu evlilik, Hollanda ve İngiltere arasında bir ittifak yaratırken, genever de İngiltere’ye taşındı ve burada İngiliz damak zevkine göre uyarlanarak bugünkü gin'in temelini oluşturdu.

Franciscus Sylvius ve Gin’in Kökenleri
Bu süreçte bir başka önemli figür, Flaman kökenli Hessen-Hollandalı hekim, anatomist ve doğa bilimci Franciscus Sylvius (Latinceleştirilmiş adıyla Franz de le Boë) idi. (15 Mart 1614 Hanau'da; † 14 Kasım 1672 Leiden'de). Sylvius, bilimsel tıbbın ve klinik kimyanın kurucusu olarak kabul edilir. Farmakoloji, bitkisel tedavi ve botanikle de ilgilenen Sylvius, sindirim sorunları ve mide ekşimesine çözüm olarak ardıç meyvelerini, otları ve alkolü karıştırarak bir ilaç hazırladı.

Efsaneye göre Sylvius, bu karışımı "Genever" adıyla pazarladı. Gin adı, daha sonra Britanya Adaları’nda bu içecek için kullanılmaya başlandı. Her ne kadar başlangıçta tıbbi amaçlar için üretilmiş olsa da genever, hızla tüketim amaçlı popüler bir içecek hâline geldi. Bugün Sylvius’un doğduğu şehir, kendisini "gin'in doğum yeri" olarak adlandırmaktadır.

Bu hikâye, gin'in bugünkü küresel popülerliğine ulaşmasının ardında nasıl tarihsel, tıbbi ve kültürel bir yolculuk olduğunu göstermektedir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024 Yılının Dünyanın En İyi Barlarındaki En Çok Satan Klasik Kokteyller

Clear Kokteyller İçin Pratik Bir Yöntem

Bartenderların buz çağına gidiyoruz part 1