Çilek SİRKESİ

ÇİLEK SİRKESİ SERA HOTEL RECETE İÇERİK 

 1 kg olgun çilek (tatlı ve aromatik çeşitler tercih edilmeli)

1.5 L içme suyu150 g şeker (fermentasyonu başlatmak için)

1 dilim doğal maya içeren ekmek veya 2 yemek kaşığı doğal bal (fermentasyonu hızlandırır)

1 çay kaşığı kaya tuzu (bakteri dengesi için)Büyük cam kavanoz (fermentasyon için)Gazlı bez veya hava alabilen kapak

Hazırlık Süreci

Çilekleri iyice yıka ve saplarını temizle. (Kabuklarını soymaya gerek yok.)

Çilekleri bir cam kavanoza al ve hafifçe ezerek suyunun çıkmasını sağla.

Üzerine şekeri ve kaya tuzunu ekleyip karıştır.

1.5 L içme suyunu ekle ve tekrar iyice karıştır.

Fermantasyon Süreci (Alkol ve Sirke Dönüşümü)

Üzerine bir dilim ekşi maya ekmeği veya 2 yemek kaşığı bal ekle. (Bu, doğal mayaları harekete geçirir ve fermantasyonu hızlandırır.)

Kavanozun ağzını gazlı bez veya hava alabilen bir kapak ile ört.

Güneş ışığından uzak, 22-28°C sıcaklıkta 3 hafta boyunca beklet.

Günde bir kez karıştır, kabarcıklar oluştuğunda mayalanma başlamış demektir.

3 hafta sonra ekmek/balı çıkar ve çilekleri süz.

Elde edilen sıvıyı tekrar kavanoza al ve üzeri açık şekilde 4-6 hafta daha fermente et. (Bu süreçte alkol sirkeye dönüşecektir.)

 Son Aşama – Olgunlaştırma ve Filtrasyon

Sirkenin kokusu ve tadı keskinleşince fermantasyon tamamlanmış demektir.

Sirkeyi ince süzgeç veya filtre ile berraklaştır.

pH ölçümü yap (2.8 - 3.2 arasında olmalı).

Pastörize etmek istersen: Sirkeyi 65°C’de 30 dakika ısıt, ardından hızla soğut.

Steril cam şişelere dolum yap ve serin yerde sakla.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024 Yılının Dünyanın En İyi Barlarındaki En Çok Satan Klasik Kokteyller

Clear Kokteyller İçin Pratik Bir Yöntem

Bartenderların buz çağına gidiyoruz part 1